SEO & Content

Het is heel erg belangrijk voor je ranking in Google om je content gericht op SEO te schrijven. Met content wordt hier bedoeld de normale tekst in je pagina’s en berichten. Maar misschien nog wel belangrijker is de leesbaarheid van je content. Want hoe meer je je tekst aanpast aan SEO zonder te letten op leesbaarheid, hoe slechter dat is voor je ranking. Een slecht leesbare tekst is nog erger dan wat mindere SEO. Het is bevorderlijk voor je tekst als deze minimaal 300 woorden telt. Het is namelijk vaak het geval dat pagina’s die veel woorden bevatten ook veel relevante informatie kunnen geven voor de bezoeker en daarom hoger in de ranking komen. Maar let op: relevante informatie geven voor de bezoeker dus. Het heeft geen zin om 500 woorden te schrijven als de helft er van niet relevant is of het probleem van je bezoeker niet oplost.

Leesbaarheid van je content

Allerlei elementen zijn van belang in je ranking. Keywords, meta-description, headers en links. Het is inderdaad erg belangrijk om daar rekening mee te houden, maar ga niet naar Googles wens schrijven. Want tegenwoordig is het zo dat Google leesbare content veel meer waardeert dan bijvoorbeeld keywords. In het voorbeeld hieronder zie je dat te veel keywords je tekst onleesbaar maken. seo content hoe doe je dat? Je kan wel raden dat het keyword in de (seo) content  hierboven ‘vegan’ is. Omdat dit zoveel is gebruikt in de tekst is deze heel onprettig te lezen. Google zal mensen die op zoek zijn naar vegan recepten dan ook niet deze pagina aanraden.

Hoe moet de content dan wel?

Waar moet content aan voldoen om goed leesbaar te zijn voor de bezoeker?

  1. Korte zinnen. Maak geen enorm lange zinnen, dit maakt de tekst minder leesbaar. Als je denkt dat je tekst klaar is en aan de SEO eisen voldoet, lees het dan eens hardop voor. Dat is de manier om te horen of je tekst lekker loopt. Als een stuk tekst tijdens het lezen niet lekker loopt, gaat dat je tegenwerken in de ranking. Als jij het al niet fijn vindt om te lezen dan je bezoeker al helemaal niet.
  2. Maximaal 3% keywords. Zorg er voor dat je keywords in je content voorkomen, maar prop ze er niet in als het niet loopt. Er is een maximaal aantal keywords dat goed is om aan te houden in relatie tot de totale aantal tekst op je pagina. Je kunt dit bijvoorbeeld bekijken via Wordcounter.net.
  3. Meerdere alinea’s. Zorg ervoor dat je geen enorme lappen tekst op je pagina’s zet, maar maak meerder alinea’s. Het liefste ook met af en toe wat tussenkopjes, opsommingen en bold & italic tekst.
  4. Geen lappen tekst in de alinea’s. Gebruik maximaal 300 woorden in de alinea’s.
  5. Makkelijk leesbaar volgens de Flesch reading. Dit betekent dat de tekst leesbaar moet zijn voor 13-15 jaar oude leerlingen. Je kunt dit bijvoorbeeld testen met deze tool of met de Yoast tool als je WordPress hebt.
  6. Afbeeldingen. Houdt in gedachte dat je niet alleen tekst op je pagina hoeft te zetten. Sterker nog, af en toe een afbeelding bevordert je ranking ook. En in die afbeelding kan je dan weer SEO toepassen.

Nu kun je van start gaan met het verbeteren van jouw content. Zorg ervoor dat je begint met de pagina’s die het belangrijkste voor je zijn.

Wil je hulp om bijvoorbeeld je leesbaarheid te verbeteren tijdens 1-op-1 werksessies ?

 

De afbeelding gebruikt voor deze blog is afkomstig van Pexels.com

Wil je SEO zelf doen maar geen idee waar je moet beginnen?

seo

Hi, ik ben Marjet,

Jij verdient het om op een simpele manier je marketing te doen. Dat begint allemaal bij iets wat al van nature goed werkt. Vanuit jouw unieke kracht, opdrachten of cliënten krijgen. Daar werken we aan tijdens de SEO cursus. Op 21 maart is de volgende live SEO cursus in Amsterdam.

This will close in 20 seconds